Gillestugor och alkohol

post details top
May 16th, 2017
post details top
Gillestugor och alkohol

Sverige har haft en väldigt problematisk relation till alkohol. Sedan urminnes tider har alkoholen flödat här i Skandinavien, och vi svenskar – tillsammans med finnarna – har i princip varit de värsta av de värsta. Sedan 1400-talet då svenskar upptäckte att man kunde producera brännvin på egen hand och med små medel så har alkohol alltid varit ett tryckande ämne här. Traditionen att tillverka vodka och övrig starksprit hänger kvar än idag då vi är en av de mest aktiva medlemmarna i det informella “vodkabältet” i Europa, som ligger bakom 70% av EU:s starkspritsproduktion. Absolut Vodka, Aquavit och Explorer Vodka är berömda märken.

Vi börjar också utveckla en talang för att tillverka viner och flera vingårdar har börjat poppa upp i Sverige. Vår roll som producenter OCH konsumenter (framförallt konsumenter) har börjat förändras, och i och med introduktionen av Systembolaget och allehanda reformer menade för att stävja den okontrollerade alkoholismen i Sverige så har vi snarare blivit producenter mer än vad vi är konsumenter. Vi har stadigt börjat falla bort från alkoholkonsumtionslistorna, vilket är positivt.

Men som någon som växt upp på landet så är det här med att producera alkohol ute i “vischan” i allra största hemlighet, i stora kvantiteter, något som bär med sig en viss nostalgisk känsla. Oftare än sällan har man festat hemma hos vänner efter att de blivit klara med senaste batchen brännvin á la Sverige 1860 och äntligen stigit upp från gillestugan i källaren där de har all sin utrustning och fulspritsproduktion. Så medan jag är glad att alkoholism inte är ett så stort problem i Sverige längre, så längtar jag tillbaka på något sätt på tiderna då folk satt i gillestugor dagarna i ända och massproducerade sprit och vin så starkt att man i princip blev blind om man konsumerade för mycket.

Men det går att ha sin alldeles egna gillestuga i sann retrostil idag också, självklart är gräsrotsalkoholtillverkningen inte över bara för att Systembolaget finns. Öl, vin och sprit går att tillverka med rätt enkla medel och det är avkopplande också, samt att man får lön för mödan om man gör det tillräckligt bra.

Vill du ha din alldeles egna gillestuga fast i modern tappning? Då kan jag rekommendera följande:

  • För ölbryggande skulle jag säga att det är relativt lätt att sätta igång själv ganska omedelbart – läs några guider såsom denna och checka t.ex. PGW.se och deras grainfather bryggverk för att få till bästa möjliga hemmabryggeriet.
  • Om du vill brygga vin rekommenderas PGW även här som jag tycker har ett utmärkt sortiment för att börja tillverka vin på egen hand. De har nödvändigtvis inte guider, men det finns gott om det på internet.

Nu ska jag faktiskt ner i min egna gillestuga som jag har sedan tidigare. Om ni ursäktar mig…

Sök På Sajten

Kalender

June 2023
M T W T F S S
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930